
Udmalkning af modermælk
Plan for udmalkning
Udmalkning af modermælk kan have flere forskellige formål.
Adskilles mor og barn lige efter fødslen, vil udmalkning inden for de første par timer være nødvendigt for ammeetableringen og stimulationen af mælkeproduktionen.
Dette gælder både ved fødsel til termin og ved for tidlig fødsel.
Ammeetablering og udmalkning
Så snart barnet er født og moderkagens funktion ophører, ændres hormonniveauet i kroppen, således at østrogen og progesteron falder, og prolaktin stiger.
Det kan betragtes som startskuddet til, at mælkeproduktionen skal accelerere. Der sendes besked til hjernen om, at der er behov for mælk. Helt enkelt kan siges, at jo mere mælk, der forlader brystet, jo mere mælk vil der dannes, uanset om det er barnet, der sutter, eller du malker ud. Malker du ud inden mælken er løbet til skal du vejlede i, hvordan du fremmer produktionen bedst uden den dyrebare råmælk går til spilde i malkeudstyret og der bør lægges en plan der passer til jeres forløb og udfordring.
Nogle kvinder vælger allerede i graviditeten at starte med håndudmalkning. Typisk med henblik på at stimulere brystet, således ammeetableringen hjælpes på vej. Hvis du er sund og rask er der ingen grund til at påbegynde udmalkning i graviditeten.
Har du sukkersyge, stofskiftesygdomme eller et andet udgangspunkt der kan påvirke amningen, vil håndudmalkning være en relevant overvejelse.
Udmalkning i graviditeten
Studier har vist, at udmalkning i graviditeten kan spille positivt ind på, at amningen etableres hurtigere efter fødslen.
Vi anbefaler tidligst at starte udmalkning fra graviditetsuge 36. Den bedste metode til udmalkning i graviditeten er håndudmalkning.
Brystet masseres med cirkulære strøg udefra og ind i retning mod brystvorten. Forestil dig en parkeringsskive i bilens forrude, hvor massagen som urskivens pil skal hele vejen rundt fra klokken 12 og videre til klokken 1,2,3 osv.
Efter massagen samles pege- og tommelfinger om det brune område på brystet, og klemmes forsigtigt sammen. Herefter trykkes brystet forsigtigt ind mod brystkassen og klemmes herefter sammen. Bevægelsen gentages ca. 10 min.
Det er ikke sikkert, du vil se råmælk de første gange, du forsøger, men fortvivl ikke. Der er mælk.